יציאה מהארון היא חוויה לא פשוטה לא רק עבור האדם שעושה את הצעד האמיץ הזה, אלא גם עבור משפחתו. זהו רגע משמעותי בחיים, פרשת דרכים של ממש ובעל פוטנציאל שמגדיר מחדש מערכות יחסים ולהתעמת עם נורמות חברתיות מושרשות. עבור משפחות, חוויה זו יכולה לעורר מגוון של רגשות מהכחשה ובלבול ועד קבלה ותמיכה. במאמר זה, נתעמק במורכבות שמשפחות מתמודדות עמה בסיטואציה הזאת, לעתים קרובות כאשר בן משפחה יוצא מהארון חשוב לדעת אילו תובנות קיימות לעבר מסע של הכלה, אהבה והקבלה.
תוכן העניינים:
Toggleיציאה מהארון – איך מגיבים?
כאשר בן משפחה יוצא מהארון התגובות הראשוניות עשויות להשתנות באופן דרמטי. עבור חלק מהאנשים זה יכול להוביל לביטוי מיידי של תמיכה ואהבה. עבור אחרים, זה עלול לגרום לאי נוחות, חשש, או אפילו דחייה מוחלטת. תגובות ראשוניות אלו מעוצבות לעיתים קרובות על ידי אמונות תרבותיות, דתיות או אישיות. ראוי לציין שהתגובות הראשוניות הן בדיוק אלו, ראשוניות. הן אינן גזירת גורל סופית ליחס של משפחה כלפי הגילוי. במקרים רבים משפחות שמגיבות בהתחלה בשלילה עשויות עם הזמן לחבק ולהכיל את בן או בת המשפחה באהבה ובהבנה, לעיתים פשוט צריך זמן לעכל את הבשורה.
בין אם מדובר בזוגיות שהינה זוגיות לסבית ובין אם לא, הקבלה של כל התהליך לא מתרחשת בדרך כלל בבת אחת או במהירות, הסיטואציה מצריכה תהליך שמסייע לבני המשפחה להתרגל לרעיון. לרוב התהליך כולל הכחשה, בלבול, מימוש ולבסוף הכלה וקבלה. בשלב זה מידע נגיש הוא קריטי. משפחות רבות מחפשות לעתים קרובות משאבים כמו ספרים, סרטים תיעודיים וקבוצות תמיכה כדי להבין טוב יותר את החוויות של בני המשפחה היוצאים מן הארון. הידע משמש כגשר שיכול לעזור למשפחות לעבור מבורות או חשש להבנה וקבלה.
צעד חשוב להתקדמות – הסירו דעות קדומות
המכשול העיקרי שמשפחות רבות מתמודדות איתו בסיטואציה הזאת הוא מכשול הדעות הקדומות. לא מעט משפחות נושאות אמונות, דעות והנצחת סטריאוטיפים לגבי קהילת הלהט”ב ולכן הן עלולות לקבל שלא נכון את הסיטואציה. חשוב לפתח שיחה כנה ופתוחה המבהירה את התפיסות המוטעות ומפתחות סביבה בטוחה גם למשפחה, וגם ליוצאים מן הארון. כך כולם נראים ונשמעים ואפשר להתקדם ולהמשיך בתהליך קבלת היציאה מהארון לחיים איכותיים רגועים ושלווים לכל בני המשפחה.
חשוב לבנות סביבה תומכת, למען כולם
כאשר מדובר בכלל על יציאה מהארון ועל דתלשים בפרט לאחר היציאה מהארון בני המשפחה היוצאים מן הארון עלולים גם להתמודד עם אתגרים מחוץ למשפחה, כגון אפליה או הדרה. כאן תפקיד המשפחה עובר מתפקיד של קבלה לתפקיד של תומכים ומגנים. על ידי לחימה נגד אפליה ותמיכה בשוויון זכויות, המשפחה לא רק תומכת בבני המשפחה שלהם, אלא גם תורמת לשינוי חברתי רחב יותר.
זהו מסע של כל המשפחה
המסע של המשפחה בהתמודדות עם בני משפחה שיוצאים מהארון הוא מסע רצוף מורכבות רגשית. זהו תהליך הדורש סבלנות, פתיחות ומחויבות לחינוך ודיאלוג פתוח, כנה ובשקיפות מלאה. דרך המסע הזה, למשפחות יש הזדמנות להתקרב ולחזק את קשרי האהבה והקבלה שלהן. ככל שהנורמות החברתיות ממשיכות להתפתח, יש לקוות שהמסע הזה יהפוך לקל יותר עבור משפחות, שיתרום לעולם שבו כולם ללא קשר לנטייה המינית שלהם מרגישים אהובים ומקובלים. המסע לקראת הקבלה הוא לא רק מסע הכרחי ליוצאים מהארון אלא חשוב גם למשפחה. באמצעות אתגרים אנו גדלים, ובהתגברות על אתגרים אלו, משפחות מוצאות את עצמן לרוב מאוחדות ומבינות יותר מבעבר.
יש לשקול ליווי מקצועי
בתהליכים כמו אלו רצוי לשקול ליווי מקצועי שיכול לסייע בגישור, בשיחות, ובפתיחות והכנות. לעיתים אדם מקצועי שרואה את הדברים אחרת מחוץ למשפחה יכול מאד לסייע ולנטרל רגשות כדי להביא את ההיגיון למצב שבו כולם יוכלו לראות את המסע אחרת. כי הדבר החשוב ביותר הוא שלא תהיו לבד.