צמד המילים “אשפוז כפוי” יכול להישמע מזעזע. אחרי הכל, בסופו של דבר בנאדם נקשר בחליפה לבנה, מקבל זריקת הרגעה ועתה הוא רגוע או מורדם ומתנהג כפי שצוות הרופאים מצפה ממנו להתנהג. איש אינו שמח לראות אדם נכפת בשרשראות או בחליפת משוגעים ועם זאת, החברה המערבית הינה בעלת סדרים משלה ומצאה דרכים משלה לייצר סדר.
על מנת לייצר את הסדר הזה, החברה משתמשת במערכת של חוקים המסדירים את העניינים ואת הנורמות החברתיות הנהוגות בין בני אדם. כך אם אדם נוהג בהתקפי זעם או שהוא מתנהג בצורה המפריעה את הסדר שנקבע על ידי המדינה או הנורמות המקובלות באותה התקופה, אותו אדם עלול למצוא את עצמו בתוך אשפוז כפוי.
מאמרים רבים נכתבו על אשפוז בכפייה ועל הדרך הטיפולית הזו ואף אדוארד סעיד ומישל פוקו, שניהם פילוסופים מוכרים אשר עסקו בתחום, הגו תיאוריות רלוונטיות. ועם זאת, נכון להיום, עדיין לא שונתה הדרך ונכון להיום אדם המפריע את הסדר החברתי בצורה המסכנת את הסדר החברתי הוא ימצא את עצמו באשפוז בכפייה עד שיורגע באמצעים המתאימים. על מנת להבין יותר חשוב שנבין מה הוא אשפוז בכפייה.
תוכן העניינים:
Toggleמה הוא אשפוז כפוי?
כשמו כן הוא – אשפוז כפוי הוא הליך שבו אדם מאושפז בבית חולים פסיכיאטרי נגד רצונו, זאת בשל חשש שהוא מסכן את עצמו או את סביבתו. עם זאת אי אפשר לאשפז כל אדם בכפייה. ישנו חוק המסדיר את הדברים וקובע למי מותר לאשפז בכפייה ולמי לא. כך, ההחלטה על אשפוז כפוי מתקבלת על ידי רופא פסיכיאטר או בעקבות צו שיפוטי, אם ישנה עילה רפואית ואנושית לכך והוכח כי האדם מסכן את עצמו או את סביבתו.
לא תמיד יוחלט על אשפוז בכפייה. במקרים מסוימים יוחלט כי האדם פשוט צריך לקבל טיפול הרגעה מקומי. עם זאת, יש סיבות ברורות לאשפוז.
הסיבות לאשפוז בכפייה
הסיבות לאשפוז כפוי יכולות להיות אחת מהבאות: התפרצות מחלה פסיכיאטרית חמורה, כמו סכיזופרניה, דיכאון חמור, או מצב של חוסר שיפוט שבו אדם לא יכול להבין את מצבו או לא יכול לדאוג לעצמו. במקרים מסוימים מתקבלת החלטה על אשפוז כפוי בשל אלימות של האדם .
אשפוז כפוי נעשה כאשר יש סיכון מיידי, כמו מחשבות אובדניות, התנהגות אלימה או מסוכנת, או כשישנה סכנה לחיי האדם או לסביבה.
אז מה עושים אם אני רוצה לאשפז מישהו בכפייה?
אם אתה מזהה שמישהו מקרובי המשפחה שלך איבד את האיזון הנפשי שלו וזקוק נואשות לעזרה, הדבר הנכון לעשות הוא לכפות עליו אשפוז. ההליך מתחיל בדרך כלל כאשר קרוב משפחה, חבר או איש מקצוע מזהה את מצבו של האדם והמליץ על אשפוז.